Als de beurs omlaag gaat, krijg ik altijd extra veel vragen. Zoals nu, dankzij het corona-virus. De verpakking varieert nogal, maar de strekking is meestal iets van ‘Wat moet ik nu doen?’
Lastig, want feitelijk gaat deze vraag over markt-timing: Moet ik nu in of uitstappen? Dat weet ik natuurlijk ook niet. Bij passief beleggen gaat het om ‘Time in the market’, niet om ‘Timing the market’. Passief beleggen is meebewegen met de markt. En de markt is altijd in evenwicht: Optimisten (kopers) houden de pessimisten (verkopers) in evenwicht.
Omhoog of toch verder omlaag? Fifty fifty dus. Toch kan ik er heus wel iets zinnigs over zeggen natuurlijk.
Daarom drie hints in tijden van paniek, als je portfolio in brand lijkt te staan:
(1) Blijf rustig. Verkoop dus nooit in blinde paniek. Dit is een slechte tijd om te verkopen. Onthoud: Je bezit nog steeds even veel (stukjes) bedrijven. Hoogstens is de kans dat ze failliet gaan iets groter geworden. De overblijvers zullen er echter juist sterker uitkomen. Als het goed is, is je beleggingshorizon nog wel een jaar of 10. Meer dan genoeg tijd om de dip uit te zitten dus.
(2) Sterker nog: Het klinkt vreemd maar eigenlijk is een crisis ook goed nieuws. Je kunt immers een stuk goedkoper inslaan: Je krijgt zo maar 25% extra bedrijf voor precies dezelfde euro. Dus met een beetje lef, ga je juist extra inleggen. Op termijn zal dat extra rendement leveren
Maar het kan ook zonder een cent extra te investeren: Herbalanceren. Want dat zou je nu al kunnen doen; Je wacht dan niet tot eind van het jaar. Stel dat je mix 70% aandelen (ETFs) en 30% obligaties (of vergelijkbaar) is. De waarde van je aandelen ETFs is bijvoorbeeld gezakt van 70.000 naar 50.000. De waarde obligaties is juist met 2.000 gestegen naar 32.000.
De totale waarde is nu 82.000. Het aandeel-deel moet weer 70% worden (57.400). Dat betekent dat je voor 7400 euro in aandelen ETFs stopt door hetzelfde bedrag aan obligaties te verkopen. Dan is die weer 30%. En klopt de verhouding weer. Op die manier kun je zonder extra inleg toch extra profiteren als de beurzen weer omhoog gaan.
(3) Trek er lering uit. Iedere crisis is een leermoment om eerlijk in de spiegel te kijken en jezelf te evalueren. Sliep je er slecht van? Had je twijfels? Voelde je veel emoties of kon je handelen als een robot?
Misschien heb je toch meer risico genomen dan je lief was? Dit is de tijd om eerlijk in de spiegel te kijken. De praktijk is altijd anders dan de theorie. En het gaat uiteindelijk om wat je doet: de praktijk. Leermomentje dus voor de volgende klap die zeker gaat komen. Misschien heel snel, mocht de recessie hard toeslaan en nogmaals op je portfolio inbeuken. Misschien later. Maar eens komt die weer. Dan is het goed om een echte beurscrisis doorleefd te hebben. Het inzicht zal je helpen om de volgende crisis beter te weerstaan.
Hang on!